Myror, löss och sniglar!

Som jag skrev i ett tidigare inlägg, jag förstår att man som professionell odlare av vilket slag det nu må vara, tar till kemiska bekämpningsmedel av olika slag, för det är grymt frustrerande att se frukten av all möda man lagt ner förintas av diverse glupska odjur. Ikväll har jag säkert plockat totalt trettio bruna små slemmiga varelser i squashrabatten bakom vår gula trädgårdsbod. De vekaste av gurk-och squashplantorna är i princip helt borta medan vissa blad på de stora plantorna är söndergnagda. Nu är ju förvisso miljön därborta idealisk för snigelförökning (jag plockade föresten två stycken som verkade passa på att ha en liten herdestund, det kändes nästan oartigt att störa) med långt gräs och nässlor, en massa skräp som presenning, stenar, en plastback och gamla avklippta mjölkpaket som fick ligga kvar efter att jag i närmast panik  grävde ner växterna som stod i dessa innan vi åkte på semester. 
Blödig som jag är så klarade jag inte av att klippa huvudena av sniglarna så jag plågade dom ytterligare genom att slänga dom i soporna instängda i nämnda mjölkpaket och plastpåsar.

Vi kom föresten hem från nästan två veckors semesterresa i går. Gotland och Öland förärades besök av familjen Kaos. Jag skriver från Ipaden just nu och här har jag tyvärr inga vidare bilder från resan så det får bli i ett annat inlägg. Men trädgården hade klarat sig relativt bra under tiden trots rekordvärmen, tack vare vårt finfina bevattningssystem. Vi har slang med droppbevattning i växthuset, en sån där "fram och tillbakaviftande" vattenspridare mellan grönsakslandet och pallkragarna och en rundspridande vattenspridare vid tidigare nämnda squashrabatt. Trycket i kranen är egentligen inte riktigt tillräckligt för alla dessa system men det funkar iallafall som semesterbevattning.

Myror och löss då? Tja, löss verkar vi ha på det mesta i trädgården i år och myrorna bor typ överallt. Så jag börjar vackla i tron på att bli nånsin bli självförsörjande på grönsaker i denna trädgård. Är det inte dessa odjur så är det rotogräsen och fröogräsen och fåglarna, gaaahhh! Det får kanske bli pallkrageodlingar och balkonglådeodlingar för hela slanten. Med fiberduk under och snigelsäkra kanter.
Nåja, det är för tidigt att ge upp än. Nästa steg är att gräva upp jordgubbsplantorna och försöka få med sej så mycket av myrorna där under som möjligt. Sen ska jag sätta nån snabb gröda där, kanske sockerärtor eller morötter (okej, morötter är kanske inte så snabba....) eller vaxbönor. Sen ska jag införskaffa riktigt bra jord och så sallad, rädisor, spenat, dill, koriander, basilika och persilja i balkonglådorna. Och sen ska jag försöka få iallafall en eller två pallkragar till i produktion.

Säga vad man vill, men om inget totalknas inträffar i växthuset så kommer vi iallafall vara självförsörjande på chili och grönkål. Grönkålen växer så det knakar. Och jag har aldrig använt grönkål förr...



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

ingenordningalls

En opersonligt personlig anonym öppenhjärtlig men inte utlämnande blogg om lite pyssel, tankar och annat som jag ägnar mej åt närhelst jag kommer åt.

RSS 2.0