Dagens pyssel
Dagens kökspyssel blev LCHF-chokladglass:

Receptet kommer från en recept-app av Åse Falkman Fredrikson som har bloggen 56kilo.se . Jag har använder dock ICAs sötströ istället för sukrin och myyyycket mer kakao än i receptet. Vår gamla ärvda glassmaskin låter som ett tröskverk men glass blir det. Jag äter inte LCHF för tillfället, men glassen är god och det är ett enkelt recept, man behöver inte göra någon creme anglaise, utan bara vispa ägg och grädde.

Jag körde lite halvt efter ett recept som jag hittade någonstans på nätet, men eftersom jag ändrade så mycket så kan jag nog med gott samvete säga att det är mitt eget recept:

Receptet kommer från en recept-app av Åse Falkman Fredrikson som har bloggen 56kilo.se . Jag har använder dock ICAs sötströ istället för sukrin och myyyycket mer kakao än i receptet. Vår gamla ärvda glassmaskin låter som ett tröskverk men glass blir det. Jag äter inte LCHF för tillfället, men glassen är god och det är ett enkelt recept, man behöver inte göra någon creme anglaise, utan bara vispa ägg och grädde.
Dagens andra kökspyssel blev rågkakor:

Jag körde lite halvt efter ett recept som jag hittade någonstans på nätet, men eftersom jag ändrade så mycket så kan jag nog med gott samvete säga att det är mitt eget recept:
4 dl grovt rågmjöl
En 33cl flaska mörkt öl och vatten upp till 5 dl
25 g smör
Ca 1 msk stött kumminfrö
2 tsk salt
Ca 2 tsk mörk sirap
Vetemjöl tills det blir en lagom deg
Ca 2 dl vatten till
Ca 1/2 påse torrjäst
Jag smälte smöret i en kastrull, hällde på öl och vattenblandningen på 5 dl, och kokade upp det hela. Rågmjölet hälldes i en bunke (
i detta fall bunken till min hushållsassistent) och den kokande vätskan hälldes över och blandades med mjölet. Blandningen fick svalna lite och de två sista dl vatten blandades in. 2 dl vetemjöl blandades med torrjästen och kumminen. Salt och sirap hälldes i rågmjölsblandningen varefter vetemjölsblandingen blandades in och sedan tillsattes mer vetemjöl tills det blev en ok deg som fick snurra runt i assistenten i ca 5 min. Därefter jästes degen ett tag, det blev nog två tre timmar tillslut, och sedan hälldes den ut på bakbordet och formades till kanske 22-24 bullar som kavlades ut till kakor med mycket vetemjöl och rågmjöl på bakbordet och lades på bakplåtspapper för att jäsa igen cirka 30 minuter. Jag provade att kavla ut två olika tjocklekar dels 1/2 cm och dels 1 cm och de på 1/2 cm naggades. Sedan gräddades kakorna i 225 grader cirka 10-12 minuter. Jag körde med varmluften så jag kunde ha två plåtar inne samtidigt.
Gott blev det och säker billigare än att köpa en påse rågkusar för 47 kr. Jag brukar sällan kolla vad brödet kostar när jag handlar i en vanlig mataffär, men varje gång jag gör det så blir jag lite chockad över hur dyrt det är. När man köper bröd i ett riktigt bageri, är det ju ofta bara brödet man köper och då blir priset liksom mer synligt än när man som i mataffären blandar femtielva andra varor och kanske inte tänker på de enskilda varornas pris. Men jag börjar känna att bageribrödet inte är så himla dyrt i jämförelse ändå, med tanke på hur mycket godare det är och med tanke på att det innehåller mindre skumma ingredienser.